FAQ
Τι ειναι τα Οδοντικα Εμφυτευματα;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί κύλινδροι κατασκευασμένοι από τιτάνιο, οι οποίοι τοποθετούνται στο οστό των γνάθων στις περιοχές όπου λείπουν φυσικά δόντια. Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των ελλειπόντων δοντιών και υποστηρίζουν μονήρεις στεφάνες, μεγάλες γέφυρες ή και ολόκληρες οδοντοστοιχίες. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, καθιστούν δυνατό οι προσθετικές αποκαταστάσεις επί εμφυτευμάτων να είναι συγκρίσιμες με τα φυσικά δόντια σε επίπεδο αισθητικής και λειτουργίας.
Υπάρχουν πολλά είδη οδοντικών εμφυτευμάτων και πολλοί τρόποι εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων τους για να επιτύχει κανείς ένα όμορφο χαμόγελο και μασητική λειτουργία. Επισκεφθείτε μας για να ενημερωθείτε σχετικά με το πώς τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας και για να διαπιστώσετε εάν είστε καλή/λός υποψήφιος για θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.
Χρειαζομαι οδοντικα εμφυτευματα;
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και ανάγκη για θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.
Τρία συνήθη σενάρια που απαιτούν/ωφελούνται από θεραπεία με εμφυτεύματα:
- Δόντια με κακή πρόγνωση: Εάν διαγνωστεί εγκαίρως η τερηδόνα και οι βλάβες (κοιλότητες) που προκαλεί στα δόντια, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με έμφραξη (σφράγισμα) ή κεραμικό επένθετο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι βλάβες είναι τόσο εκτεταμένες που το δόντι δεν μπορεί να σωθεί και απαιτείται εξαγωγή.
- Περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια όταν ο/η ασθενής σφίγγει και τρίζει τα δόντια του/της είναι τόσο μεγάλες και καταστροφικές που μπορεί να οδηγήσουν σε δόντια αποδυναμωμένα από ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) ή και τερηδόνες, αλλά ακόμα και υγιή δόντια, σε μη αποκαταστήσιμα κατάγματα.
- Ολικές οδοντοστοιχίες με κακή εφαρμογή, κινητικότητα και προβληματική λειτουργία κατά τη μάσηση.
Tι ειναι τα Μοσχευματα και οι Οστικες Αναπλασεις;
Μετά την εξαγωγή ενός καταδικασμένου δοντιού, το οστό της γνάθου αναδομείται στην περιοχή και οι διαστάσεις του μετά την επούλωση του τραύματος συνήθως είναι σημαντικά μειωμένες, καθώς δεν απαιτείται η υποστήριξη ενός δοντιού από τον οργανισμό στη συγκεκριμένη θέση.
Προκειμένου να αντικατασταθεί το δόντι που λείπει με αποκατάσταση επί εμφυτεύματος, το διαθέσιμο οστό πρέπει να έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις. Όταν η ελάχιστη ποσότητα οστού δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη θέση, είναι δυνατή σε πολλές περιπτώσεις η ανάπλασή του, για να τοποθετηθεί αργότερα ή και ταυτόχρονα (ανάλογα με το έλλειμα) ένα οδοντικό εμφύτευμα. Αρχή της όλης διαγνωστικής διαδικασίας είναι η κατασκευή ενός ακτινογραφικού νάρθηκα και η διερεύνηση του υπάρχοντος οστού με μια Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (CBCT).
Επίσης, πολλές φορές όταν η εξαγωγή του δοντιού γίνεται με σκοπό να τοποθετηθεί αργότερα ένα εμφύτευμα, τοποθετείται οστικό μόσχευμα στο χώρο που προηγουμένως καταλάμβανε η ρίζα του δοντιού μέσα στη γνάθο, για να διατηρηθούν οι διαστάσεις του οστού στη συγκεκριμένη περιοχή και να αποφευχθούν δυσκολότερες αναπλάσεις στο μέλλον.
Τι ειναι η Θεραπεια Ουλιτιδας - Καθαρισμος/Αποτρυγωση;
Ορισμένες σοβαρές παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία στα ούλα, αλλά η πιο συχνή αιτία είναι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, η οποία οδηγεί στην εδραίωση της φλεγμονής των ούλων, γνωστή και ως ουλίτιδα. Σε περιπτώσεις ουλίτιδας τα ούλα είναι σε κατάσταση φλεγμονής, έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και αιμορραγούν εύκολα όταν τα ακουμπά η οδοντόβουρτσα ή ακόμα και η τροφή. Η φλεγμονή αυτή είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης μικροβίων στα δόντια και η άρση της πραγματοποιείται με τους γνωστούς οδοντικούς καθαρισμούς. Σε αντίθεση με τα όσα αρκετοί ασθενείς έχουν ακούσει ή έχουν υποστεί στο παρελθόν, οι καθαρισμοί αυτοί κατά κανόνα είναι μια ανώδυνη διαδικασία ρουτίνας τόσο για τον οδοντίατρο, όσο και για τον ασθενή, εάν εκτελούνται σωστά.
Τι ειναι η Θεραπεια Περιοδοντιτιδας - Περιεμφυτευματιτιδας;
Εάν η φλεγμονή των ούλων δεν ελεγχθεί εγκαίρως, τότε πολλές φορές προχωρά και βαθύτερα από το επιφανειακό στάδιο της ουλίτιδας. Το μικροβιακό φορτίο του στόματος αυξάνεται και τα μικρόβια φθάνουν βαθύτερα μεταξύ του δοντιού και των ούλων. Όταν συμβαίνει αυτό, οι θέσεις των μικροβίων είναι περισσότερο δυσπρόσιτες και δυσκολότερο να καθαριστούν. Η συνεχιζόμενη φλεγμονή οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια της σύνδεσης του δοντιού με τα ούλα, και απορρόφηση του οστού της γνάθου που προσφέρει στήριξη στα δόντια. Σε προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζονται κενά μεταξύ των δοντιών και κινητικότητα, καθώς τα ούλα και το οστό υποχωρούν.
Στην κλινική μας ANTONELLIS DENTAL SPECIALISTS επιμένουμε στην επίδειξη των βασικών αρχών στοματικής υγιεινής σε όλους τους ασθενείς. Όταν όμως τα μικρόβια έχουν καταλάβει βαθύτερες και πιο δυσπρόσιτες θέσεις γύρω από τα δόντια, τα διάφορα μέσα στοματικής υγιεινής είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωράμε στη θεραπεία της βαρύτερης αυτής φλεγμονής, της περιοδοντίτιδας, με εξειδικευμένη θεραπεία που απαιτεί περισσότερες συνεδρίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι σας απασχολεί και κλείστ
Τι ειναι οι Ναρθηκες Απνοιας
Άπνοια
Κατά την άπνοια ύπνου οι πνεύμονες αδυνατούν να λάβουν το οξυγόνο που χρειάζεται ο οργανισμός, εξαιτίας μιας προσωρινής παύσης της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Συχνά η άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν ο αεραγωγός ενός ατόμου αποφράσσεται, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής αέρα προς τους πνεύμονες και την εκδήλωση ροχαλητού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με άπνοια ύπνου δεν γνωρίζουν ότι έχουν δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συμπτώματα της άπνοιας ύπνου είναι το ροχαλητό, ανήσυχος ύπνος και έντονη συσσωρευμένη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά σχήματα για την άπνοια ύπνου. Το καλύτερο μέσο θεραπείας είναι μια συσκευή CPAP (continuous positive airflow pressure) – (συνεχής θετική πίεση ροής αέρα). Αυτό απαιτεί από το χρήστη να φορά μια μάσκα πάνω από τη μύτη ή/και το στόμα. Η συνεχής ροή αέρα που παρέχεται από τη συσκευή γεμίζει τον αεραγωγό και προσφέρει οξυγόνο στους πνεύμονες. Μερικές φορές οι ασθενείς έχουν δυσκολία στο να ανεχτούν τη μάσκα πάνω από το πρόσωπό τους ή ο βαθμός της άπνοιας ύπνου που εμφανίζουν είναι ήπιος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας νάρθηκας άπνοιας ύπνου είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Αυτοί οι νάρθηκες λειτουργούν, επανατοποθετώντας την κάτω γνάθο και τη γλώσσα πιο μπροστά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανοίγοντας έτσι τον αεραγωγό και διευκολύνοντας την αναπνοή.
Οι έρευνες υποστηρίζουν τη χρήση ναρθηκών άπνοιας ύπνου σε περιπτώσεις μικρού ή και μέτριου βαθμού άπνοιας. Εάν έχετε άπνοια ύπνου και δεν μπορείτε να ανεχτείτε μια συσκευή CPAP επισκεφθείτε μας για να συζητήσουμε σχετικά με την κατασκευή ενός νάρθηκα άπνοιας ύπνου.