11 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ.

Εμφυτευμα με abutment

1) Η θεραπεία με εμφυτεύματα χωρίζεται σε δυο φάσεις.

Τη χειρουργική φάση τοποθέτησης του εμφυτεύματος και την προσθετική φάση κατασκευής της στεφάνης (το δόντι) που τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα.  

Προς διευκρίνιση μιας απορίας που συχνά έχουν οι ασθενείς, τονίζουμε ότι με τον όρο εμφύτευμα αναφερόμαστε μόνο στο κομμάτι της αποκατάστασης που τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου και βρίσκεται κάτω από τα ούλα. Το εμφύτευμα λοιπόν αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει και μοιάζει με τα γνωστά σε όλους “ούπα”.  Μέσα σε αυτό βιδώνουμε διάφορα άλλα εξαρτήματα και τελικά το ίδιο το τεχνητό δόντι. Το κομμάτι της αποκατάστασης που όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία βρίσκεται πάνω από τα ούλα και αποτελεί το τεχνητό “δόντι” ονομάζεται στεφάνη. 

Εμφύτευμα, Abutment & Θήκη

2) Δεν είναι όλα τα εμφυτεύματα ίδια.

Πλέον υπάρχουν πάνω από 150 εταιρείες παραγωγής οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι χώρες παραγωγής τους, πέρα από την Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη, πλέον περιλαμβάνουν χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Βραζιλία κτλπ. Η ποιότητα των υλικών παραγωγής, ο σχεδιασμός, η ακρίβεια κατασκευής και η εφαρμογή εμφυτευμάτων από τις διάφορες εταιρείες δεν ειναι ίδια. Διαφορετικά επίσης είναι και τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη, στην τεκμηρίωση της βιοσυμβατότητας των προϊόντων τους και στον ποιοτικό έλεγχο μετά την παραγωγή. Λογική συνέπεια να μην είναι ίδια και η τιμή του τελικού προϊόντος. Εάν κανείς επιδιώκει ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να επιλέγει εταιρείες με μακρά ιστορία στο χώρο και με ποιοτικά προϊόντα. Εταιρείες που δεν πρόκειται να κλείσουν στο άμεσο μέλλον, κατι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών που πολλές φορές χρειάζονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Εταιρείες που δίνουν εγγυήσεις και προβλεψιμότητα στο αποτέλεσμα. Διαφορετικά μια φθηνή επιλογή χαμηλότερης ποιότητας μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ελκυστική οικονομικά όμως μπορεί να αποδειχθεί αιτία μεγαλύτερης ταλαιπωρίας και δαπανών σε βάθος χρόνου.  

Τα 3 μέρη μιας επιεμφυτευματικής αποκατάστασης. Εμφύτευμα – Στήριγμα(Abutment) – Θήκη(Δόντι)

3) Δεν είναι όλοι οι ιατροί το ίδιο.

Δεν αρκεί να επιλέξει κανείς ένα ποιοτικό υλικό για να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο να το διαχειριστεί και σωστά.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναπληρώσει κανείς ένα δόντι με ένα εμφύτευμα.  Τεχνικές παλαιότερης φιλοσοφίας, όπως με προκατασκευασμένα στηρίγματα και συγκολλούμενες αποκαταστάσεις, και μοντέρνες τεχνικές κοχλιούμενων αποκαταστάσεων χωρίς κόλλα. Οι παλαιότερες τεχνικές με συγκολλούμενες αποκαταστάσεις είναι φθηνότερες και ευκολότερες για τον οδοντίατρο, όμως δεν είναι το ίδιο καλές για τον ασθενή. Η βιοσυμβατότητα μειώνεται σημαντικά και προβλήματα περιεμφυτευματίτιδας με χρόνιες φλεγμονές και απώλεια οστού είναι πολύ συχνά λόγω της παρουσίας της κόλλας. Οι κοχλιούμενες ή βιδωτές αποκαταστάσεις από την άλλη πλευρά είναι πιο ακριβές για τον οδοντίατρο και απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και δυσκολότερους χειρισμούς. Είναι όμως πολύ καλύτερες για τον ασθενή εξαιτίας της απουσίας της κόλλας. Επίσης συνήθως χρησιμοποιούνται πιο βιοσυμβατά υλικά για δόντι, χωρίς μέταλλο, όπως η οδοντιατρική Ζιρκονία. Οι κοχλιούμενες – βιδωτές αποκαταστάσεις είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν για έλεγχο, συντήρηση ή επιδιόρθωση. Οι συγκολλούμενες αντίθετα εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να αφαιρεθούν συνήθως καταστρέφονται κατά την αφαίρεση και πρέπει να ξανα φτιαχτούν εκ νέου. Οπότε κάτι που αρχικά φαίνεται φθηνό, μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί ακριβότερο.  

Επίσης, δεν έχουν όλοι την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία ετών για να κατασκευάσουν ποιοτικές αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα. Υπάρχουν αρκετές εξειδικεύσεις στην Οδοντιατρική και καλό είναι αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα να τις αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι ιατροί. Πέρα από την κατασκευή με κάποιο τρόπο μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα, ο επεμβαίνων θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί και πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Κάτι τέτοιο το αναλαμβάνει συνήθως ένας ιατρός εξειδικευμένος στα εμφυτεύματα. Το πώς ένας ασθενής μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την εξειδίκευση ή μη του ιατρού του είναι γενικώς μεγάλο ζήτημα καθώς στη χώρα μας δυστυχώς ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Η εξειδίκευση γενικώς αποκτάται μετά από τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές και πάνω από 10.000  ώρες ενασχόλησης με το αντικείμενο. Ένας εύκολος τρόπος να το διαπιστώσει κανείς είναι να επιλέξει κάποιον ιατρο με τίτλο DDS, MS και όχι απλά DDS (Γενικός Οδοντίατρος).  

4) Κόστος & Προεγχειρητική Μελέτη 

Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα είναι συνάρτηση του κόστους των υλικών που χρησιμοποιούνται, της αμοιβής του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου που κατασκευάζει την αποκατάσταση και της αμοιβής του ιατρού. Αυτή περιλαμβάνει την προεγχειρητική μελέτη, τη χειρουργική τοποθέτηση και το σχεδιασμό της τελικής αποκατάστασης. Ένα σημείο συχνών παρανοήσεων αλλά ίσως και προσπάθεια αθέμιτης προσέλκυσης ασθενών είναι η αναφορά των νοσηλείων που καλύπτουν μόνο τη χειρουργική φάση και όχι όλη τη διαδικασία της αποκατάστασης τελειωμένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασθενής δυστυχώς συνήθως καλείται να πληρώσει το υπόλοιπο ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία και στην ουσία δεν έχει επιλογή. Εάν δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερο χρησιμοποιούνται τα πλέον φθηνά υλικά, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Το πρωτόκολλο της κλινικής μας περιλαμβάνει αρχικά την απαραίτητη προεγχειρητική μελέτη προκειμένου να γίνει ένα σχέδιο θεραπείας με πλήρες κοστολόγιο και χρονοδιάγραμμα. Εφόσον καταρτιστεί το σχέδιο θεραπείας τα νοσήλεια που καθορίζονται για το κάθε περιστατικό είναι το τελικό ποσό που περιλαμβάνει όλες τις φάσεις της θεραπείας καθώς και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιπλοκής, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του ασθενούς. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιούμε μονο εμφυτεύματα που θεωρούμε πως πληρούν όλα τα standards, είναι γνωστά για την κορυφαία ποιότητα τους και αποτελούν τη βάση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Συγκεκριμένα, οι δυο εταιρείες εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούμε είναι η Nobelbiocare και η Straumann. Τέλος, η προσθετική αποκατάσταση επί του εμφυτεύματος καλύπτεται από εγγύηση 6 ετών. 

Εμφυτεύματα & Κοχλιούμενες Θήκες

 

5) Διάρκεια Χειρουργικής Διαδικασίας.

Η διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και γίνεται με τοπική αναισθησία.  

6) Πιθανότητες Επιτυχίας.

Το κάπνισμα και η μη τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας. Γενικώς τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται στο 98%. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι καλοί υποψήφιοι για αποκατάσταση με εμφυτεύματα διότι κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τους είχε προβλήματα ή ίσως και αποτυχίες κατά τη θεραπεία με εμφυτεύματα. Αυτό γενικώς δεν ισχύει. Οι περισσότερες αποτυχίες οφείλονται σε μη τήρηση των κανόνων της χειρουργικής τεχνικής τοποθέτησης, σε λανθασμένους προσθετικούς χειρισμούς και σε κακή ποιότητα υλικών. Ο οργανισμός του κάθε ασθενούς όχι μόνο δεν είναι παράγοντας που επιβαρύνει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας με εμφυτεύματα αλλά αντιθέτως συνήθως οι δυνατότητες επούλωσης που παρέχει είναι τόσο βοηθητικές που πολλές φορές καλύπτουν λανθασμένους χειρισμούς ιατρών χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση. Το ποσοστό των ασθενών που δεν είναι καλοί υποψήφιοι για εμφυτεύματα είναι τόσο μικρό που πλέον η όλη διαδικασία θεωρείται θεραπεία ρουτίνας.  

7) Επούλωση.

Η επούλωση ενός εμφυτεύματος στο οστό των γνάθων διαρκεί συνήθως 2 μήνες για την Κάτω και 3 μήνες για την Άνω Γνάθο. Σε περίπτωση που ο ιατρός κρίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ότι το οστό της γνάθου στη θέση εμφύτευσης είναι σχετικά μαλακό τότε ο χρόνος επούλωσης μπορεί να επιμηκυνθεί κατα 1 μήνα. Βασικός παράγοντας που κρίνει την επιτυχία της επούλωσης και ενσωμάτωσης ενός εμφυτεύματος στο οστό είναι η πλήρης ακινησία του κατά τη διάρκεια του διαστήματος επούλωσης. Η ακινησία ή έλλειψη μικρο-κινητικότητας σχετίζεται άμεσα και με την ποιότητα-σκληρότητα του οστού. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται την ώρα της τοποθέτησης. Μετά το πέρας της περιόδου επούλωσης των εμφυτευμάτων μπορούμε να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε, να τα “φορτίζουμε” όπως συνηθίζουμε να λέμε. 

Εμφύτευμα & Custom Abutment (στήριγμα εξατομικευμένης σχεδίασης)

8) Πολλαπλά Εμφυτεύματα & Άμεση Φόρτιση.

Σε περιπτώσεις τοποθέτησης πολλαπλών εμφυτευμάτων (τουλάχιστον 4) και σε καλή ποιότητα σκληρού οστού τα εμφυτεύματα μπορούν να φορτιστούν άμεσα και να κατασκευαστεί μια βιδωτή ακίνητη γέφυρα εντός 1-2 ημερών από το χειρουργείο. Ακόμα και σε περιπτώσεις πολλαπλών εμφυτευμάτων όμως εάν το οστό είναι μαλακό τότε αποφεύγουμε τη φόρτιση και περνάμε σε μια κινητή προσωρινή λύση (μασελάκι). Η τελική αποκατάσταση θα είναι ακίνητη.  

Σε μεγάλες αποκαταστάσεις με πολλαπλά εμφυτεύματα και άμεση φόρτιση κάποια εμφυτεύματα ίσως δεν ενσωματωθούν στο προβλεπόμενο διάστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό του περιστατικού και επιπλέον εμφυτεύματα, ώστε τελικώς να έχουμε αρκετά και σε καλή διασπορά ακόμα και εάν κάποια από αυτά δεν ενσωματωθούν. 

Εμφυτεύματα για κοχλιούμενες γέφυρες

9) Τι μου προσφέρουν τα εμφυτεύματα?  

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση όταν κάποιος έχει χάσει ή πρόκειται να χάσει ένα, πολλαπλά ή και όλα τα δόντια. Δεν είναι το ίδιο καλά με τα φυσικά δόντια. Τα δόντια έχουν βελτιωθεί εξελικτικά από τη Φύση μέσα σε χιλιάδες χρόνια και προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του στοματικού περιβάλλοντος. Είναι όμως η καλύτερη εναλλακτική λύση. Το δίλημμα που υπήρχε αρκετά παλιότερα, εμφύτευμα ή κλασσική οδοντική γέφυρα, πλέον δεν υφίσταται. Από τη μια πλευρά υπάρχει η τάση της συντήρησης και διατήρησης των δοντιών, οπότε το τρόχισμα υγιών δοντιών για την κατασκευή μιας γέφυρας απαιτεί αδικαιολόγητη θυσία πολύτιμων υγιών οδοντικών ιστών που δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Από την άλλη η θεραπεία με εμφυτεύματα έχει εξελιχθεί τόσο ώστε λειτουργικά, βιολογικά και αισθητικά να είναι ανώτερα μιας κλασσικής γέφυρας.  

Τα εμφυτεύματα είναι λοιπόν η καλύτερη λύση για να αποκαταστήσει κανείς πλήρως τη λειτουργία της μάσησης, της φώνησης και την αισθητική περιοχών του στόματος που έχουν μείνει ή πρόκειται να μείνουν χωρίς δόντια.  

Ασθενείς με ολικές οδοντοστοιχίες ή ασθενείς στους οποίους πρόκειται να εξαχθούν όλα τα δόντια είναι μια κατηγορία ασθενών που επωφελούνται τόσο από τα εμφυτεύματα που πλέον βιώνουν μια θεαματικά δραματική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Απλές δραστηριότητες που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένες, όπως το δάγκωμα ενός φρούτου με τα μπροστινά δόντια ή ενός σάντουιτς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν από ασθενείς με κινητές ολικές οδοντοστοιχίες. Τα εμφυτεύματα αναβαθμίζουν την μασητική λειτουργία σε αντίστοιχη των ανθρώπων που έχουν όλα τους τα δόντια. Η ψυχολογικά τραυματική συνήθεια του να κρατάει κανείς την οδοντοστοιχία του σε ένα ποτήρι με νερό όσο κοιμάται ανήκει και αυτή πλέον στο παρελθόν.  

Πλήρης λειτουργική αποκατάσταση της μάσησης.

10) Τι συντήρηση απαιτείται στα εμφυτεύματα?  

Τα εμφυτεύματα απαιτούν καθημερινή συντήρηση παρόμοια με αυτή των δοντιών.  Επιμελημένο βούρτσισμα 2 φορές τη μέρα για 4 λεπτά, μεσοδόντια βουρτσάκια και super floss για γέφυρες επί εμφυτευμάτων είναι τα μέσα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται συνήθως. Καθαρισμοί και έλεγχος πιθανής ύπαρξης φλεγμονής των ούλων και των μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα είναι επίσης απαραίτητο να πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο. Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο ασθενής ότι συχνά στις αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα το σημαντικότερο ρόλο επιτελεί το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Αυτό είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό περιοχών στις οποίες αρχικά υπήρχαν μαλακοί ιστοί οι οποίοι χάθηκαν μετά την εξαγωγή του δοντιού και αφήνουν πίσω τους κενά τρίγωνα κάτω από τα σημεία επαφής των οπισθίων δοντιών. 

Εμφυτεύματα με κοχλιούμενη γέφυρα σε multi-unit abutments.

11) Υπάρχει εγγύηση στα εμφυτεύματα?  

Στην κλινική μας παρέχουμε εγγύηση 6 ετών σε όλες τις προσθετικές εργασίες Ζιρκονίας σε εμφυτεύματα. Οποιοδήποτε κάταγμα ή άλλο πρόβλημα προσθετικής φύσης παρουσιαστεί καλύπτεται από την εγγύηση για διάστημα 6 ετών. Η υγεία των μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα είναι αυτή η οποία δεν καλύπτεται από κάποια εγγύηση. Η εξασφάλισή της εξαρτάται κυρίως από την αποτελεσματικότητα της στοματικής υγιεινής του κάθε ασθενή. Με την χρήση όμως αποκλειστικά κωχλιούμενων-βιδωτών προσθετικών εργασιών επί των εμφυτευμάτων εξαλείφουμε την παρουσία της κόλλας, που χρησιμοποιείται συνήθως για λόγους μείωσης κόστους. Η κόλλα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα. 

Εμφυτεύματα – το αμέσως καλύτερο μετά τα φυσικά δόντια

Ψηφιακός Προεγχειρητικός Σχεδιασμός & Κατασκευή Χειρουργικού Νάρθηκα

Ψηφιακή Σχεδίαση & Κατασκευή Επιεμφυτευματικών Αποκαταστάσεων από Ζιρκονία

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι σας απασχολεί και κλείστε ένα ραντεβού

ANTONELLIS DENTAL SPECIALISTS