ΠΟΝΟΣ ΣΕ ΔΟΝΤΙ

Ο πόνος στα δόντια είναι συνήθως εκείνο που οδηγεί τους ασθενείς στον οδοντίατρο. Πολλές φορές μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι αρχίζει να χαλάει αλλά συνήθως όταν εμφανίζεται η βλάβη έχει ήδη εξελιχθεί αρκετά.

Υπάρχουν διάφορα είδη πόνου που οδηγούν σε διαφορετικές διαγνώσεις που οδηγούν με τη σειρά τους σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα σκληρής οδοντικής ουσίας ή/και σε πρόβλημα των ούλων και του περιοδοντίου.

 

Πόνος στιγμιαίος που δεν επαναλαμβάνεται.

Συνήθως οφείλεται σε δάγκωμα κάποιου σκληρού αντικειμένου που δεν το περιμέναμε ή κάποιου άλλου είδους τραύματος. Σχετικά αθώος.

 

Τερηδόνα σε δόντι – Συνήθης αιτία οδοντικού πόνου

Πόνος στιγμιαίος που επαναλαμβάνεται.

Μπορεί να προκαλείται από κρύα υγρά ή άερα ή απο τις τροφές, συνήθως τις γλυκές.

Συνήθως αφορά τερηδονικές ή μη βλάβες των δοντιών οι οποίες όμως είναι μάλλον αναστρέψιμες. Κατά κανόνα απαιτείται κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος από τον οδοντίατρο. Το πρόβλημα λύνεται με κάποιου είδους μίκρο-επέμβαση από τον οδοντίατρο όπως σφράγισμα ή κάποια άλλη κάλυψη.

Πόνος διαρκείας.

Συνήθως ο πόνος που έχει διάρκεια αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερης παθολογίας. Η βλάβη κατά κανόνα περιλαμβάνει και το νεύρο του δοντιού και είναι μη αναστρέψιμη. Η εντόπιση της φύσης και της έκτασης του προβλήματος απαιτεί και εδώ εξέταση από ειδικό.

 

Μεγαλύτερη βλάβη με οίδημα – πρήξιμο στα ούλα

 

Πόνος κατά τη μάσηση.

Αυτού του είδους ο πόνος προέρχεται από κάποια βλάβη που έχει επεκταθεί και στο περιοδόντιο, τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν το δόντι. Κάθε φορά που δαγκώνουμε το δόντι μετακινείται λίγο από τη μασητική δύναμη και πιέζει το περιοδόντιο στο σημείο της βλάβης. Συνήθως πρόκειται για βλάβες που περιλαμβάνουν νέκρωση του νεύρου του δοντιού και φλεγμονώδη συλλογή στην άκρη της ρίζας. Άλλη πιθανή αιτιολογία είναι κατάγματα και ρωγμές του δοντιού.

 

Τερηδόνα που έχει φθάσει στο νεύρο του δοντιού

 

Πόνος που συνοδεύεται και από οίδημα.

Όταν ο πόνος εκδηλώνεται μαζί με πρήξιμο κάποιας περιοχής των μαλακών μορίων τότε το πρόβλημα είναι αρκετά προχωρημένο και πολύπλοκο. Είναι δυνατόν να υπάρξει έξοδος πύου από τη βλάβη και αυτό προσωρινά να εκτονώσει τον πόνο. Απαιτείται άμεσα εξέταση από ειδικό.

 

Νέκρωση δοντιού, απόστημα και συρίγγιο

 

Πόνος & Θεραπεία

Σαν γενικό συμπέρασμα θα πρέπει να κρατήσει κανείς ότι συνήθως όταν ένα δόντι αρχίσει να πονάει η βλάβη έχει προχωρήσει αρκετά. Επεκτείνεται σε περισσότερες στιβάδες του δοντιού. Επίσης όσο κανείς δεν ασχολείται με τέτοιες ενοχλήσεις και αδιαφορεί ουσιαστικά αναβάλλει την αναπόφευκτη επισκευή του δοντιού. Η βλάβη γίνεται σταδιακά μεγαλύτερη, η επισκευή δυσκολότερη τεχνικά και ακριβότερη οικονομικά.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι σας απασχολεί και κλείστε ένα ραντεβού

ANTONELLIS DENTAL SPECIALISTS