ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ;

Κάθε πότε;

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται δυο φορές τη μέρα. Κάθε φορά πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 4 λεπτά. Συνολικά 8 λεπτά βουρτσίσματος την ημέρα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καθαριότητας των δοντιών. Δεν έχει τόσο σημασία το ποια στιγμή της ημέρας θα γίνει αυτό. Ιδανικά θα πρέπει το βούρτσισμα να γίνεται μισή ώρα μετά το γεύμα. Αυτό έχει ως στόχο το pH του στόματος να έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει κανείς να θυμάται είναι πως η διάρκεια είναι σημαντικότερη της συχνότητας. 2 φορές την ημέρα απο 4 λεπτά  έχουν καλύτερο αποτέλεσμα απο 5 φορές την ημέρα απο 1 λεπτο.

Οι μεσοδόντιες περιοχές των δοντιών δεν καθαρίζονται ικανοποιητικά από την οδοντόβουρτσα. Ο έλεγχος της μικροβιακής πλάκας εκεί επιτυγχάνεται με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Αυτό πρέπει να γίνεται 1 φορά την ημέρα, ανεξάρτητα από το βούρτσισμα. Μπορείτε να βουρτσίζετε το πρωί π.χ. και να κάνετε νήμα ή βουρτσάκια το μεσημέρι ή όποτε έχετε χρόνο.

Πίσω δόντια άνω – διαγώνια προς τα πάνω

Πίσω δόντια κάτω – διαγώνια προς τα κάτω

 

Πρόσθια δόντια κάτω – διαγώνια προς τα κάτω

 

Πρόσθια δόντια άνω – διαγώνια προς τα πάνω

Με ποια τεχνική;

Είναι πολύ σημαντικό οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να στοχεύουν προς την περιοχή του στόματος που τα ούλα ακουμπούν στο δόντι. Για να γίνει αυτό πρέπει οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να έχουν διαγώνια κατεύθυνση, στοχεύοντας προς τα ούλα. Διαγώνια προς τα πάνω στην άνω γνάθο, διαγώνια προς τα κάτω στην κάτω γνάθο. Οι μισές τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι πάνω στο δόντι και οι μισές πάνω στα ούλα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να κάνει ήπια παλινδρομική κίνηση μέσα-έξω, πιάνοντας 1-2 δόντια τη φορά. Πρέπει να ασκείται πολύ ήπια δύναμη, τόση ώστε οι τρίχες απλά να είναι σε επαφή με το δόντι και να μη διπλώνουν. Εάν βλέπετε ότι πολύ γρήγορα οι τρίχες σε καινούριες οδοντόβουρτσες σας ανοίγουν, τότε μάλλον βουρτσίζετε με υπερβολική δύναμη τραυματίζοντας τα δόντια και τα ούλα σας.

Με ποια οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι υποχρεωτικά μαλακή και ποτέ μέτρια ή σκληρή. Καλό είναι να είναι μικρή σε μέγεθος προκειμένου να μπορεί να κινηθεί με ευκολία στις διάφορες γωνίες του στόματος. Η επιφάνεια της πρέπει να είναι επίπεδη, πυκνή και ομοιόμορφη.

Πίσω δόντια κάτω, εσωτερική πλευρά – διαγώνια προς τα κάτω

 

Πρόσθια δόντια άνω, εσωτερική πλευρά – διαγώνια προς τα πάνω

 

Πρόσθια δόντια κάτω, εσωτερική πλευρά – διαγώνια προς τα κάτω

 

 

Με ποια οδοντόκρεμα;

Γενικώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε οδοντόκρεμα επιθυμείτε. Στην απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι ο μηχανικός καθαρισμός με την οδοντόβουρτσα. Η οδοντόκρεμα προσφέρει κυρίως γεύση και αίσθηση φρεσκάδας, οπότε ο καθένας διαλέγει όποια του αρέσει καλύτερα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι σας απασχολεί και κλείστε ένα ραντεβού

ANTONELLIS DENTAL SPECIALISTS