ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ

Στοματικά Διαλύματα

Οι ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση στοματικών διαλυμάτων είναι πολύ συχνές στον οδοντίατρο και δικαιολογημένα.

Πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα καθημερινά;

Ποιος τύπος στοματικού διαλύματος είναι ο καλύτερος;

Αν δεν προλαβαίνω να βουρτσίσω τα δόντια μου βοηθάει το στοματικό διάλυμα;

Στοματικά Διαλύματα – Τι πρέπει να ξέρω

Ελεγχος Μικροβιακης Πλακας

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα στοματικά διαλύματα δεν είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας. Τα μόνα που έχουν ουσιαστική δράση είναι διαλύματα που συνήθως βρίσκει κανείς μόνο στα φαρμακεία. Περιέχουν ουσίες όπως η χλωρεξιδίνη, η οποία είναι η χρυσή σταθερά για τον έλεγχο των μικροβίων στο στόμα. Ταυτόχρονα αυτά τα διαλύματα δεν περιέχουν οινόπνευμα. Το οινόπνευμα το οποίο συνήθως είναι συστατικό των διαλυμάτων που βρίσκει κανείς στα σουπερμάκετ είναι ερεθιστικό για το στόμα. Η χρόνια χρήση του ως συστατικό διαλυμάτων θα πρέπει να αποφεύγεται.

Καθημερινό αποτελεσματικό βούρτσισμα – κανένα διάλυμα δεν μπορεί να το υποκαταστήσει.

Σωστή Χρήση Στοματικών Διαλυμάτων

Άρα τα μόνα διαλύματα που έχει νόημα να λαμβάνει κανείς είναι τα φαρμακευτικής ισχύος διαλύματα με χλωρεξιδίνη. Η χρήση τους όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν σύστασης απο ιατρό. Λήψη πολλών από αυτών για πάνω απο 10 μέρες μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση καφέ χρωστικών στα δόντια οι οποίες απομακρύνονται με ένα συνηθισμένο καθαρισμό. Αυτά τα αντιμικροβιακά διαλύματα χορηγούνται συνήθως μετά από χειρουργεία στο στόμα, σε καταστάσεις που δεν μπορεί να βουρτσίσει ο ασθενής καθώς και σε επίμονες περιπτώσεις περιοδοντίτιδας και περιεμφυτευματίτιδας επικουρικά.

Όλα τα στοματικά διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από ένα αποτελεσματικό βούρτσισμα.

Στοματικό Διάλυμα ή Βούρτσισμα;

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως τα διάφορα διαλύματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το βούρτσισμα των δοντιών. Ακόμα και αν βιάζεται κανείς και δεν προλαβαίνει, καλύτερα να βουρτσίσει με την ησυχία του αργότερα παρά να το παραλείψει τελείως και απλά να κάνει ένα μπούκωμα με διάλυμα. Το βούρτσισμα και γενικότερα η μηχανική απομάκρυνση των μικροβίων δεν μπορούν να αντικατασταθούν μόνο με χημική καταπολέμησή τους με διαλύματα. Μέχρι και την πολύ μικρή στην πραγματικότητα δράση των κοινών διαλυμάτων των σουπερμάκετ την έχει κανείς αν τα χρησιμοποιήσει μόνο μετά από ένα καλό βούρτσισμα.

Τέλος, η απάντηση στο αν πρέπει ή χρειάζεται να χρησιμοποιούμε γενικώς διαλύματα είναι «Μόνο μετά από σύσταση ιατρού» και αυτό για συγκεκριμένα διαλύματα με συγκεκριμένο σχήμα χορήγησης.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι σας απασχολεί και κλείστε ένα ραντεβού

ANTONELLIS DENTAL SPECIALISTS